
Sočna sladica, ki navduši tudi z enostavno pripravo.
Oglaševanje
Dunaj je svetovno znan po svojih tortah in kavarnah, kjer se sladice uživajo ob skodelici črne kave. Ena izmed posebnosti, ki jo Avstrijci radi postrežejo, je dunajska makova torta – presenetljivo sočna, polnega okusa in povsem drugačna od klasičnih biskvitnih tort. Gre za sladico, ki jo je vredno pripraviti doma, saj bo s svojo aromo in teksturo navdušila prav vsakogar.
Torta, ki dopušča ustvarjalnost
Ena od posebnosti dunajske makove torte je, da se lahko pripravi v različnih oblikah. Odlično se poda v klasičnem tortnem modelu, prav tako pa uspe v modelu za marmorni kolač. Če pa jo spečete v pravokotnem pekaču in razrežete na kocke, vas Avstrijci ne bodo postrani pogledali – nasprotno, tudi tako pripravljena ohrani ves svoj čar.
Oglaševanje
Avstrijska klasika v več preoblekah
Recept pozna več različic, razlike pa so največkrat v sami dekoraciji. Torto lahko preprosto potresete s sladkorjem v prahu, ji dodate osvežilno sladkorno-limonino glazuro ali pa jo prelijete s čokolado. Ljubitelji kontrastov jo radi okrasijo kar z dvema vrstama – belo in temno čokolado, ki skupaj ustvarita pravo umetnino.
Brez moke, a polna okusa
Kar dela to sladico še bolj posebno, je njena sestava. Moko tukaj nadomestijo mleti mandlji in mak, ki poskrbijo za nežno, a hkrati bogato strukturo. Jajca povežejo vse sestavine v ravno prav sočen biskvit, ki je naslednji dan še okusnejši, saj se okusi lepo prepletejo, piše portal Punkufer.hr, ki je objavil tudi recept za to poslastico.
Oglaševanje
Recept za dunajsko makovo torto
Sestavine za biskvit
- 6 jajc
- 180 g zmehčanega masla
- 180 g sladkorja
- 180 g mletih mandljev
- 180 g mletega maka
Za glazuro
Oglaševanje
- 200 g temne čokolade
- 125 g masla
- 200 g bele čokolade, stopljene z 1 žlico olja
Priprava
Pečico segrejte na 160 °C in pekač namažite z maslom.
Oglaševanje
Beljake stepite v trd sneg ter jim dodajte polovico sladkorja.
V drugi posodi zmešajte maslo, preostali sladkor, da dobite svetlo in kremasto zmes. Dodajte mlete mandlje in mak.
Nežno vmešajte sneg beljakov.
Maso vlijte v pripravljen pekač in pecite približno 50 minut.
Oglaševanje
Temno čokolado skupaj z maslom stopite in prelijte torto. Po želji za kontrast dodajte še belo čokolado, ki jo stopite skupaj z žlico olja.
Nasvet: Torto pripravite dan prej – naslednji dan bo še boljša, saj bo razvila svojo polno aromo.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje